16 Ekim 2014 Perşembe

Çamaşır Makinesi Temizliği

Çamaşır makinesi temizliği birçoğumuzun ihmal ettiği bir iştir. Zaten sürekli, deterjan ve suyla işlem yapılan çamaşır makinesi "neden temizlensin ki" diye düşünebiliriz. Fakat makinemizin ömrünü uzatmak ve daha verimli çalışmasını sağlamak için mutlaka düzenli aralıklarla çamaşır makinesi temizliği yapmamız gerekmektedir.. Özellikle de çamaşır yıkarken genelde soğuk su ile yıkama yapmayı tercih ediyor isek, makinemizde bir çok bakteri üremesi kaçınılmaz bir sonuç olacaktır.

Çamaşır makinesi nasıl temizlenir?

  • Dış  yüzey temizliği: Nemli bir bez yardımı ile makinenin üstünü, kontrol panelini ve ön yüzünü temizleyebiliriz. Eğer makinede çok yoğun bir kir mevcut ise ılık suyun içine çok az miktarda bulaşık deterjanı ekleyerek, bu su ile de temizliği yapabiliriz. Ardından hafif nemli bir bezle durulama ve kuru bir bez ile de makineyi kurulamayı unutmayınız.
  • Deterjan gözü temizliği: Bu parçanın temizliği oldukça önemlidir. Çünkü en çok birikme, tortulanma hatta küflenmeye varan kirlilik bu bölümde oluşur.Bütün makinelerin deterjan haznesi yerinden çıkarılabilmektedir. Kullanım kılavuzuna bakarak kendi makinenizin deterjan gözünü dışarı çıkarabilirsiniz.

 Deterjan gözünü dışarı çıkardıktan sonra su altında elimizle veya bir sünger yardımı ile yıkayıp, temizleyebiliriz. Küflenme var ise, küflü yerleri biraz sirke ve diş fırçası yardımı ile temizleyebilirsiniz. Eğer tortulanma fazla yoğun, aşırı sert ise, düşük ısıda bulaşık makinesinde yıkamanız da mümkündür. Deterjan çekmecesinin oturduğu gözü de kontrol edip, varsa birikintileri nemli bez ile yada diş fırçası sirke yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz.
  • İç temizlik: Günümüzde pek çok modern çamaşır makinelerinin otomatik servis yıkama programları vardır. Bu program, sadece makinenin içini temizlemek amacıyla kullanılır. Eğer makinede böyle bir program yok ise, makinemizin toz deterjan gözüne bir çay bardağı beyaz sirke koyup, ardından makineyi pamuklu programında, en yüksek derecede çalıştırıyoruz. Bu işlemi (makinenin kullanım sıklığına göre) iki ayda bir yapabilirsiniz.
Çamaşır makinesi  körük lastiği temizliği



Makinenin kazan ve kapak çerçevesi arasında kalan bölümünde körük lastiği yer alır. Körük lastiği zamanla küflenir ve çamaşırlarınızda küf kokusuna neden olabilir. Küf ve mantarlar, giysilerinize bulaşarak sizin ve çocuklarınızın sağlığını tehdit edebilirler. Küflenmeyi önlemek için her yıkama sonrası körük lastiğini mutlaka kurulamalı ve kesinlikle ıslak bırakmamalısınız. Şayet bu bölgede  küflenme oluşmuş ise, küflü bölgeleri çamaşır sulu bir bez ile silin ve ardından durulayın. Ayrıca makinenizin deterjan gözüne beyaz sirke koyarak, pamuklu programında makineyi boş şekilde çalıştırın. Küf temizlenmeyecek durumda ise,  yetkili servisine ulaşarak körük lastiğini mutlaka yenisiyle değiştiriniz.
Çamaşır makinesini temizlerken dikkat edilmesi gerekenler:
  • Çamaşır makinesi temizleme işlemi mutlaka altı ayda bir yapılmalıdır.
  • Makinenin deterjan gözünün temizliği gereken sıklıkta gerçekleştirilmelidir. 
  • Kullanılan toz deterjan, yumuşatıcı özelliğine göre tortulanma sık sık oluşabilir. Haftada bir defa kontrol edilmelidir.
  • Ağır kimyasallar ve ağartıcılar çamaşır makinesi temizliğinde kullanılmaması gereken ürünlerdir. Bunlar çamaşır makinesinin metal ya da plastik parçalarına geri dönüşü olmayan zararlar verebilirler.


Temiz

Amacımız, sizlere temizlik konularında olabildiğince faydalı bilgiler sunabilmektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright @ 2014 Nasıl Temizlerim.