16 Ekim 2014 Perşembe

Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalıdır

Buzdolabı yediğimiz yiyecekleri saklamak ve bakterilerden korumakla görevli, evin en çok kullanılan araçlarından biridir. Tersine soğutma mantığıyla çalışan buzdolapları ilk olarak Amerika’da 1913 yılında evlerde kullanılmak üzere üretilmiştir. Yüz yılı aşkın süredir evlerimizde olan buzdolapları gelişen teknoloji ile birlikte daha kullanışlı hale gelmiş ve besinleri saklama da kolaylık sağlamıştır.
Yiyeceklerim muhafaza edildiği buzdolapları her zaman temiz olmalıdır. Düşük sıcaklık bakterilerin üremesini bir ölçüde engellese de temiz olmayan buzdolaplarında bakteri oluşumu kaçınılmazdır. Özellikle buzdolaplarında üreyen bu bakteriler besinlerin çürümesini hızlandırdığı gibi ishal, kusma ateş gibi bir çok hastalığı da davetiye çıkarmaktadır. Bu tür olumsuz durumlarla karşılaşmamak için detaylı mutfak temizliği esnasında buzdolabınızı da  en az ayda bir komple temizlemeniz gerekmektedir.

Buzdolabı Nasıl Temizlenir?



Buzdolabı temizliğini yaparken kimyasal olarak üretilmiş deterjanları kullanmamanız son derece önemlidir. Organik temizleme suyuyla yapacağınız temizlik buzdolabında ki bakterileri yok edeceği gibi besinlerin daha sağlıklı muhafaza edilmesini sağlayacaktır.
Düzenli olarak ayda bir buzdolabı temizliği yapıldığı takdirde zor çıkan lekelerin oluşumu engellenir ve bir daha ki temizlik için kolaylık sağlanır. Buzdolabı temizleme suyunda olması gerekenler ise:
  • Derin bir leğenin içinde (çok sıcak olmamak şartıyla) sıcak su
  • Bir miktar sirke(göz kararı olabildiği gibi bir çay bardağı da yeterli olabilir)
  • İki yemek kaşığı tepeleme karbonat
  • Bir şişe maden suyu
  • Mikro-fiber bez
  • Temizlik için kullanılan diş fırçası
  1. Buzdolabı temizliğine başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey buzdolabını tamamen boşaltıp fişini çekmek olmalıdır.
  2. Besinleri boşalttıktan sonra buzdolabının içindeki tüm parçaları sökün.
  3. Izgara yada cam raflarını lavaboda (eğer lavaboya sığmıyorsa bu işlemi küvet yada banyoda da yapabilirsiniz) bulaşık deterjanıyla (yüzey cam yada metal olacağından deterjanın bir zararı yoktur) yıkayın ve suyunu süzülmesi için bekletin.
  4. Diğer yumurtalık gibi çıkabilen parçaları da aynı şekilde iyice yıkayın.
  5. Daha sonra bu malzemeleri sıcak suyun içine dökerek karıştırın. Temiz bir mikro-fiber bez ile buzdolabının plastik olan yan duvarlarını ve diğer kısımlarını silin.
  6. Diş fırçasını hazırladığınız karbonatlı suya batırarak yine buzdolabının yapışan lastik kısımlarını fırçalayın.
  7. Tekrar temiz bir bezle ıslak yer kalmayacak şekilde tüm yüzeyi kurulayın. Burada dikkat edilmesi gereken şey buzdolabında hiçbir şekilde ıslaklık olmamasıdır. Bakteriler sulu ortamlarda daha rahat üreyebilir.
  8. Suyu süzülen diğer parçaları da tekrar yerine yerleştirin.
  9. Buzdolabının içi temizlendikten sonra aynı suyla dış kısmını da temizleyebilirsiniz.
Buzdolabının mekanik olan kısımlarını temizlemek içinse gerekli olan malzemeler;
  • Uzun bir temizleme fırçası
  • Elektrikli süpürge
  1. Buzdolabının ön alt kısımında bulunan parça çok kolay bir şekilde sökülebilmektedir. Söktüğünüz o parçayı lavaboda deterjanlı suyla yıkayın ve durulanması için bekletin.
  2. İç kısımını uzun bir temizleme fırçası yardımıyla ileri geri ve yan hareketlerle (asla su teması olmadan) fırçalayarak oluşan tozları alın.
  3. Arka alt kısımda bulunan bölmeyi de vidaları sökerek çıkartın.
  4. Daha sonra elektrikli süpürgeyle içerisinde oluşan tozları çekin.
Buzdolabı temizliği ayda bir yapıldığı sürece çok kolay bir şekilde tekrar temizlenmektedir. Bu temizlik işleminin yanında sizler için buzdolabı temizliğinde dikkat edilmesi gerekenleri sıralamak istedik.

Buzdolabı Temizliğinde Bilmeniz Gereken Püf Noktalar


  • İdeal buzdolabı sıcaklığı dondurucu için -18 ana bölme içinse +4 yada 5 derecedir. 7 derecenin üzerine çıkan sıcaklık yemeklerin bozulmasına ve bakteri oluşumuna neden olur. Buzdolabının ideal sıcaklıkta olup olmadığını termometre yardımıyla ölçebilirsiniz.
  • Buzdolabının kapanmasını sağlayan plastik kısımları tamamen yapışmıyorsa hava alıyor demektir. Bu durum da yine bir çok bakterinin oluşumunu tetiklediği gibi buzdolabının verimli çalışmasını engeller. Plastik kısımların hava alıp almadığını arasına kağıt koyarak anlayabilirsiniz. Kağıdı koyarak buzdolabının kapağını kapatın. Eğer kağıt yere düşüyorsa buzdolabı hava alıyor demektir. Bu durumda yetkili servisi arayarak bu plastik kısımların değişimini sağlamalısınız.
  • Buzdolabında eğer koku varsa bir çay tabağına karbonat yada bir çay bardağına süt koyun ve buzdolabın görünmeyen bir köşesinde bir kaç gün bekletin. Eğer karbonatla temizlik yapmışsanız zaten kokularda çıkmış olacaktır.
  • Yemekleri asla kapağı açık bir şekilde buzdolabına koymayın. Bakteri oluşumunu tetiklediği gibi kokuya da sebep olacaktır. Mümkün olduğu sürece cam kapta ağzı kapalı şeklide muhafaza edin.
  • Aldığınız yumurtaları yıkayarak buzdolabına koymanız sağlıklı olmayacaktır. Direkt olarak da yumurtalık kısımına dizmeniz de yumurtanın üzerindeki bakterilerin diğer yiyeceklere bulaşmasına neden olacaktır. Bu durumu engellemek için yumurtaları aldığınız kutuyla birlikte kapalı şekilde saklayın.
  • Buzdolabını temizlemeye üstten başlarsanız akan pis suları da en altta temizleyip temizleme işlemini daha sağlıklı sonlandırabilirsiniz.
  • Aldığınız yiyecekleri direk olarak buzdolabına yerleştirmeyin. Önce yıkayın daha sonra yerleştirin. Bakteri oluşumunu büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
  • Maydanoz dere otu gibi yeşil sebzeleri daha uzun süre saklamak için önce yıkayın sonra buzdolabı poşetlerine koyarak yerleştirin.
  • Buzdolabının temizliğini daha kolay yapmak için raflara bez yada kaydırmayan kağıtlardan koymanız son derece sağlıksızdır. Bu durum hava sirkülasyonunu engelleyeceği gibi mikropların oluşumunu da tetikleyecektir. Ayda bir yapılan temizlik gerekli kolaylığı sağlamış olacaktır.
  • Yiyeceklerden daha fazla verim almak için sıralamaya dikkat etmelisiniz. İlk olarak tüketilecek besinleri ön tarafa diğer besinleri de arka tarafa yerleştirirseniz bozulmayı engelleyebilirsiniz.

Temiz

Amacımız, sizlere temizlik konularında olabildiğince faydalı bilgiler sunabilmektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright @ 2014 Nasıl Temizlerim.